Wijken in Tokyo

Tokyo bestaat uit verschillende wijken en buurten. De officiële onderverdeling van de metropool Tokyo geschiedt in een 23 tal ‘speciale wijken’ die feitelijk autonome gemeenten zijn met een eigen bestuur. Binnen de speciale wijken zoals Chuo, Shibuya en Taitō zijn er weer stadsdelen, die op zich vaak bekender zijn dan de speciale wijk waar ze onder vallen. Populaire stadsdelen zijn bijvoorbeeld Ginza, Obaida en Ueno. Daarnaast zijn er ook weer kleinere wijken zoals elektronicawijk Akihabara in Taitō of het authentieke wijkje Yanaka.

Op deze pagina beschrijven we een aantal van de speciale wijken, stadsdelen, wijken en buurten die toeristisch de moeite waard kunnen zijn.

Shinjuku

De speciale wijk Shinjuku is één van de drukst bezochte stukken van Tokyo. Dat komt onder andere door de populaire uitgaanswijk Kabukicho die ten noordoosten van het drukke Shinjuku treinstation ligt. Deze van oorsprong rosse buurt heeft in de loop der jaren een veel vriendelijke karakter gekregen waardoor het ook als gezinsbestemming een uitstekende keuze is. Vrijwel nergens in Tokyo heb je meer keuze uit verschillende restaurants dan hier.

Leuke bezienswaardigheden in Shinjuku zijn onder andere het Metropolitan Government Building dat een geweldig gratis uitzicht over de stad biedt, het mooie park Shinjuku Gyo en de kleine barretjes van de Golden-gai.

Shinjuku

Shibuya

Ten zuiden van Shinjuku ligt Shibuya. Deze wijk is onder andere bekend vanwege het drukste kruispunt ter wereld: Shinkuyu Crossing. Shibuya is verder een wijk waar de lichtreclame ’s avonds zeer nadrukkelijk aanwezig is. Je kunt hier dan ook prima shoppen. Een straat die specifiek vermeld moet worden is Takeshita Dori. Deze enorm drukke voetgangersstraat kent vooral veel boetieks waar men de typische Japanse straatmode koopt. Ook zie je hier veel winkeltjes waar zoete lekkernijen verkocht worden zoals op velerlei manieren gevulde crêpes.

Een belangrijke bezienswaardigheid in Shibuya is Yoyogi Park met daarin de Meiji Jingu. Sommigen vinden dat dit de mooiste Shinto Shrine van Japan is.

Shibuya

Toyosu

Het in de wijk Koto gelegen Toyosu is een kunstmatig eiland dat sinds de jaren ’30 in ontwikkeling is. In de beginjaren was Toyosu een havengebied. De afgelopen decennia is Toyosu getransformeerd tot een dynamische wijk met een unieke mix van moderne attracties en traditionele elementen. Vanaf de waterkant heb je een geweldig uitzicht op Tokyo.

Toyosu is vooral bekend om de Toyosu-vismarkt, de grootste vismarkt ter wereld, die in 2018 verhuisde van Tsukiji. De Toyosu-vismarkt is een fascinerende plek waar je de Japanse eetcultuur van dichtbij kunt beleven. Met een oppervlakte van meer dan vierhonderdduizend vierkante meter is het bijna twee keer zo groot als de oude Tsukiji-vismarkt. Bezoekers kunnen de vismarkt observeren vanaf verschillende loopbruggen of deelnemen aan rondleidingen die worden aangeboden in verschillende talen. Er zijn natuurlijk ook diverse restaurants en cafés waar je verse visgerechten kunt proeven. De beroemde tonijnveiling, waar gigantische tonijnen voor exorbitante bedragen worden verkocht, is een must-see voor iedere bezoeker.

TeamLab Planets is een belangrijke publiekstrekker voor Toyosu. Veel toeristen die naar Toyosu komen, doen dat om dit interactieve museum te bezoeken. Je hebt op social media mogelijk al veel foto’s gezien van het indrukwekkende kunstmuseum in Tokyo. TeamLab Planets is in 2023 bij de World Travel Awards uitgeroepen tot belangrijkste toeristische attractie van Azië.

Toyosu

Ebisu

In het zuiden van de speciale wijk Shibuya ligt Ebisu. Deze wijk is stads, maar toch ook weer zeer relaxed. Het hart van Ebisu wordt gevormd door de Yebisu Garden Place. Dit semi-open complex biedt onderdak aan kantoren, winkels en horeca en is een fraai staaltje van stadse architectuur. Het dak loopt in een ronde boog. Naast de Yebisu Garden Place ligt het Yebisu Beer Museum. Hier kom je alles te weten over dit oude biermerk uit Tokyo. De rondleiding is in het Japans, maar de expositie zelf is ook in het Engels. In het proeflokaal kun jen tegen betaling diverse bieren van Yebisu proeven, eventueel met een lekkere Japanse snack erbij. De toegang tot het museum zelf is overigens gratis.

Ebisu

Asakusa

Het district Asakusa ligt in het noordoosten van Tokyo. Het ligt op de westelijke oever van de rivier Sumidagawa en behoort tot de populairste gedeeltes van Tokyo onder de toeristen. Zij komen hier vooral af op de nummer één bezienswaardigheid van de stad: de Sensoji tempel. Dit is de oudste en meest belangrijke boeddhistische tempel van de stad. Op dagen met aangenaam weer komt de stroom met toeristen dan al snel op gang. Rondom de tempel liggen een aantal goedbezochte winkelstraten zoals Nakamise Shopping Street en Dogugai Street. Vanaf de oever van de Sumidagawa heb je een mooi uitzicht op de andere kant waar vooral het gebouw van de Asahi Brouwerij en de Tokyo Skytree opvallen. Bij aangenaam weer wandelen mensen hier graag op de kade, met name door het stuk dat bij Sumida Park hoort. Ook kun je van hieraf aan een watercruise deelnemen.

Asakusa

Sumida

De wijk Sumida ligt net als Asakusa in het noordoosten van Tokyo. Deze wijk ligt echter aan de rechterzijde van de Sumidagawa rivier. Fraai is de mix van authentieke Japanse architectuur van halverwege de vorige eeuw vermengd met moderne gebouwen zoals de Tokyo Skytree en de Asahi Beer Hall. Dit markante gebouw is ontworpen door de Franse ontwerper Philippe Starck en is één van Tokyo’s meest herkenbare moderne gebouwen. Meer zuidelijk in de wijk staat nog een fraai staaltje architectuur: in het stadsdeel Ryogoku kun je hier genieten van de rechte lijnen van het Tokyo Metropolitan Edo-Tokyo Museum. Na een grondige verbouwing binnen in 2017 is dit één van de meest interessante musea van de stad geworden. Daar direct naast ligt het Ryogoku Kokugikan. Dit is het sportcomplex waar de grote sumo wedstrijden en toernooien gehouden worden.

Sumida

Ueno

Het district Ueno ligt in de speciale wijk Taitō, in het noordoostelijke deel van de stad. Toegangspoort tot dit gebied is Ueno Station, dat tot de belangrijkste treinstations van de stad behoort. Direct ten westen van het station ligt Ueno Park. Dit is mede dankzij de Shinobazu vijver één van de mooiste en meest populaire parken van Tokyo. Verder vind je hier meerdere uitstekende musea zoals het Tokyo National Museum, het Tokyo Metropolitan Art Museum en het National Museum of Nature and Science.

In het noorden van Ueno ligt een gebied dat uit drie districten bestaat: Yabaka, Nezu en Sendagi. Gezamenlijk wordt dit Yanesen genoemd. Wie oplettend is die ziet dat deze naam bestaat uit de eerste delen van de drie namen. Hier heb je het gevoel dat je je in het Tokyo van enkele decennia geleden bevindt. Op sommige plekken is het zelfs zo rustig en relaxed dat je helemaal vergeet dat je in een wereldstad bent. Er is één plek waar het wel ineens druk is en dat is Yanaka Ginza. Deze straat barst van de leuke winkeltjes en restaurants, wat weer als een magneet op de toeristen werkt.

Shimokitazawa

Op het moment dat je op het station van Shimokitazawa uitstapt, kom je in een totaal ander Tokyo terecht. Hier geen wolkenkrabbers, drukke straten of schreeuwerige lichtreclames. Nee, Shimokitazawa laat een beetje zien hoe Tokyo er een aantal decennia geleden uitgezien moet hebben. De sfeer is hier veel minder stads. Je waant jezelf in Shimokitazawa niet in een grote wereldstad, maar eerder in een bescheiden provinciestad. Shimokitazawa, ofwel “Shimokita”, is een wijk in Setagaya die bekend staat om zijn unieke sfeer. Weg van de drukte van Shibuya en Shinjuku waan je je hier in een oase van vintage kledingwinkels, gezellige cafés, livemuziek en onafhankelijke theaters.

Ooit was Shimokitazawa een boerendorp, maar na de Grote Kanto-aardbeving in 1921 transformeerde het in een woonwijk. De Tweede Wereldoorlog bracht echter veel verwoesting, waarna de wijk in de jaren ’60 en ’70 nieuw leven werd ingeblazen door jonge kunstenaars en muzikanten. Shimokita is een paradijs voor vintageliefhebbers. De smalle straatjes zijn gevuld met talloze boetiekjes die unieke kledingstukken, accessoires en meubels uit alle hoeken van de wereld verkopen.

HANDIG:
5 dingen die je moet weten over Shimokitazawa

Shimokitazawa

Akihabara

Ten noordwesten van Akihabara Station ligt de elektronicawijk Akihabara. Deze wijk beslaat een paar blokken en is de plek in Tokyo om allerlei soorten elektronische spullen en vooral de allerlaatste games aan te schaffen. Het mooiste moment om Akihabara te bezoeken is rond zonsondergang, als de vele neon- en lichtreclames de buurt in het licht zetten.

Akihabara

Ginza

Het district Ginza ligt centraal in Tokyo en wordt mede door de ligging ook weleens als het centrum van Tokyo beschouwd. Officieel heeft de metropool geen centrum, dus het is echt alleen maar een gevoelskwestie. Dat gevoel wordt waarschijnlijk versterkt door de grote hoeveelheid winkels die je hier aantreft. Ginza is op winkelgebied echt de beste plek in Tokyo als je vooral op zoek bent naar de grotere internationale en Japanse merken, vooral op het gebied van mode. Meerdere ketens hebben hier hun zogenaamde ‘flagshipstores’ zitten. Het hart van Ginza is de Ginza-Yonchome-kruising waar bijvoorbeeld het prachtige warenhuis van Mitsukoshi staat en de Wako Clock Tower. Andere bezienswaardigheden in Ginza zijn de Tsukiji Hongwanji tempel, het Kabukiza theater en de Tsukiji Outer Market, wat de drukst bezochte markt van Tokyo is.

Ginza

Marunouchi

Modern Tokyo is duidelijk zichtbaar binnen de commerciële wijk Marunouchi die in de speciale wijk Chiyoda ligt. Marunouchi kenmerkt zich door vrij veel hoogbouw, strakke lijnen en veel brede (en drukke) straten. Aan de oostkant van Marunouchi ligt het prachtige Tokyo Station, dat één van de belangrijkste knooppunten van het openbaar vervoer in Tokyo is. Fraai is het contrast van het oude stationsgebouw (dat tegenwoordig grotendeels als luxe hotel dienstdoet) met de daarachter gelegen moderne wolkenkrabbers. Wie van architectuur houdt die zou ook eens een kijkje kunnen nemen bij het Tokyo International Forum. Van buiten is dit complex al vrij fraai, maar het atrium is echt gaaf. Aan de westkant van Marunouchi ligt het Keizerlijk Paleis met de Keizerlijke tuinen. De tuinen zijn grotendeels vrij toegankelijk, het paleis is dat slechts twee keer per jaar.

Marunouchi

Nihombashi

Het zakendistrict Nihombashi ligt rond de gelijknamige brug. Hier zitten veel banken en bedrijven die vooral vanuit strak vormgegeven moderne gebouwen werken. In de zijstraatjes zitten echter leuke winkels en gezellige horecagelegenheden, waardoor Nihombashi absoluut niet doods is. Wel merk je dat het in de avond hier vrij rustig op straat kan zijn. Een fraai bouwwerk is de imposante Bank van Japan. Het bijbehorende valutamuseum is gratis te bezoeken.

Nihombashi

Roppongi, Akasaka en Shiba

Moderne gebouwen, prachtige musea, oude elementen en een kopie van de Eiffeltoren, dat is in één zin een samenvatting voor de drie-eenheid Roppongi, Akasaka en Shiba. Voor de beste uitzichten bezoek je Roppongi Hills (met uitzicht op een groot deel va Tokyo) of de Tokyo Tower. Deze rood-met-witte toren is een kopie van de Eiffeltoren in Parijs en ook hier kun je tegen (best forse) betaling omhoog om van het uitzicht te genieten. Als je de meer verfijnde Japanse keuken wilt ervaren dan is het goed te weten dat met name in Roppongi de betere en zeker ook duurdere restaurants te vinden zijn. De Zojoji tempel is één van de mooiere tempels van de stad en gelukkig niet zo druk als de Sensoji tempel.

Roppongi, Akasaka en Shiba

Odaiba

In de Baai van Tokyo ligt het kunstmatige eiland Odaiba. Deze buurt behoort tot de speciale wijk Minato en is vooral interessant voor vertier en om te winkelen. Odaiba wordt door middel van de Rainbow Bridge met de rest van Tokyo verbonden. Verder vind je hier meerdere winkelcentra (ook outlet shops!) waar je gemakkelijk een hele dag kunt gaan winkelen. Op het gebied van architectuur is het hoofdkantoor van Fuji TV een fraai gebouw. Het door Tange Kenzo ontworpen gebouw is verder niet publiekelijk toegankelijk.

Populaire winkelcentra zijn Aqua City, DiverCity Tokyo Plaza en Decks Tokyo Beach. Dit laatste winkelcentrum ligt bij het strand. Dit strand woedt bij goed weer druk bezocht. Het is een populaire recreatieve zone binnen de stad. Zwemmen in het water is echter niet aangeraden. Neem zeker ook een kijkje bij Palette Town. Hier staat een reuzenrad, kun je winkelen in een omgeving die lijkt op de stad Venetië en is in MEGA WEB een gratis toegankelijk museum te vinden dat geheel gewijd is aan het populaire Japanse automerk Toyota.

HANDIG:
5 dingen die je moet weten over Odaiba

Odaiba