Tokyo voor beginners - alles wat je wilt en zou moeten weten over de Japanse hoofdstad Tokyo

Tokyo | bezienswaardigheden | wijken | eten & drinken | Tokyo bezoeken | reizen & vervoer | handig om te weten | weer & klimaat | links

Tokyo weer & klimaat

Als je naar Tokyo reist dan mag je genieten van een warm zeeklimaat. Binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger wordt dit klimaat aangeduid als een Cfa-klimaat. Andere benamingen zijn het subtropisch regenklimaat of het gematigd regenklimaat. Dit zijn geen officile termen binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger. Binnen de metropool Tokyo komen er verschillen voor binnen de klimaatstatistieken. Zo zie je dat de westelijke hoger gelegen delen van Tokyo gemiddeld wat koeler zijn dan de stadsdelen die dicht bij het water liggen. Dit heeft zowel met de invloed van het zeewater als de invloed van de bergen te maken.

Tokyo bezienswaardigheden

In een metropool zoals Tokyo is enorm veel te zien en te doen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Tokyo op een rijtje gezet:
Tokyo bezienswaardigheden top 10

Frisse en redelijk droge winters

Omdat Tokyo op het noordelijk halfrond ligt vallen de winters in Tokyo vrijwel gelijk met die van ons. De winter begint in december, maar al in de maand november is er een (niet bijster grote) kans op sneeuw en lichte vorst in de nacht. Opvallend zijn soms de grote contrasten die binnen korte tijd voor kunnen komen. De ene dag kan het overdag 12 tot 14 graden zijn, terwijl het kwik een dag later bij een graad of vier blijft steken. Zo zie je vooral in de maand januari vrij grote verschillen tussen de laagst gemeten temperaturen en de hoogste maximumtemperaturen. Zo kan het in de winter op de warmste dagen soms volop lenteachtig zijn met temperaturen die in de middag boven de twintig graden uitkomen. Matige vorst is echter ook mogelijk in deze maanden.

Het voordeel van de winters is dat dit de droogste periode in Tokyo is. Met gemiddeld pakweg 1500-1600 millimeter per kalenderjaar is Tokyo een vrij natte bestemming, maar in de maanden december, januari en februari valt het alleszins mee met de neerslag. Reken op gemiddeld 50 tot 60 millimeter per maand, wat vergelijkbaar is met Nederland in deze periode. De winter duurt tot en met februari, maar ook maart kan soms nog fris zijn en kan sneeuw opleveren.

Een wisselvallige lente

De lente begint ergens medio maart en duurt tot en met mei. Dit overgangsseizoen is vrij wispelturig en laat een duidelijke toename zien in de hoeveelheden neerslag die geregistreerd worden. Om van een regenseizoen te spreken zijn zowel de neerslaghoeveelheden als het aantal dagen met neerslag te beperkt. Wat je vooral in de maand mei begint te merken is dat het klammer wordt in Tokyo. De hogere temperaturen in combinatie met meer neerslag zorgen voor een hogere luchtvochtigheid en dat merk je wel. Omdat het aantal uren daglicht toeneemt blijft het aantal uren zonneschijn (tijd dat de zon ongehinderd schijnt) vrij constant. Pas in de zomer zie je dat er een dip komt in het aantal uren zonneschijn.

De lente is ook de periode waarin de zo bekende kersenbloesem zich laat zien. De prachtige bloemen laten zich in Tokyo zo rond eind maart massaal zien. De exacte data variren van jaar tot jaar omdat het weer en dus ook de natuur geen vast patroon volgt. De mooiste plekken om de kersenbloesem te zien zijn de parken. Vooral het Ueno Park (zo'n 1200 kersenbomen), het Shinjuku Gyoen park en de tuinen van het Keizerlijk Paleis staan bekend om de bloesempracht die hier iedere lente te zien zijn. In de vrij korte periode dat de bloesem zich laat zien worden er zogenaamde Cherry Blossom festivals gehouden. Dit zijn buitenfeesten waarbij uitgebreid picknicken met familie en vrienden centraal staan.

Klamme zomers

Vanaf juni tot en met september kun je in Tokyo spreken van zomer. In het geval van deze metropool betekent zomer hoge temperaturen en vrij veel neerslag. De maanden juni en september zijn de somberste maanden van het jaar, wat gezien de lengte van de dagen vrij opvallend is. De relatieve luchtvochtigheid piekt in deze periode naar gemiddeld 70 tot 80 procent. Combineer dit met zomerse tot tropische temperaturen en je kunt je voorstellen dat het aardig benauwd kan zijn in Tokyo in de zomer. Hoewel Japanners niet bekend staan om het grote aantal dagen dat ze vakantie opnemen is dit wel de periode dat wie het zich kan veroorloven de stad liever ontvlucht naar betere oorden. Vooral de combinatie van warmte, fikse regenbuien en benauwd weer zorgen ervoor dat locals de zomer niet als het meest aangename seizoen ervaren.

Naarmate de zomer vordert neemt de kans op een tyfoon toe. Deze tropische stormen gaan gepaard met wind op orkaankracht en soms enorme hoeveelheden regen. Niet iedere tyfoon is even sterk, maar soms is er een flinke impact op de samenleving van Tokyo. Sommige jaren is er geen enkele tyfoon die in de buurt van Tokyo komt, andere jaren kunnen er wel twee of drie in een jaar voorkomen. De grootste kans hierop heb je in de maanden september en oktober.

Herfst

Het venijn zit vaak in de staart, zo ook in Tokyo. De overgangsmaand oktober is de eerste volle maand die je tot het najaar mag rekenen. Statistisch gezien is dit de maand met de meeste neerslag en de grootste kans op zware wind. De temperaturen zetten een daling in en de relatieve luchtvochtigheid daalt mee. Je hebt in oktober eigenlijk kans op twee uitersten. Enerzijds kun je aangename dagen hebben met redelijk wat zon en zomerse temperaturen. Anderzijds kan het deze maand op sommige dagen flink spoken door de straten van Tokyo. Wie in deze periode naar Tokyo reist die moet dan ook met alle mogelijke omstandigheden rekening houden, behalve met serieuze vorst of sneeuw. Hoewel vorst aan de grond voor kan komen en de officile minimumtemperatuur een enkele keer in de paar jaar in oktober een fractie onder het vriespunt duikt, is het vrijwel altijd boven nul in Tokyo in oktober.

November is een beduidend drogere overgangsmaand. Je merkt dat de winter in aantocht is. De temperatuur daalt verder en de hoeveelheid neerslag neemt toe. Ook is er kans op nachtvorst en een kleine kans op sneeuw. Vrij veel toeristen beschouwen november als een aangename maand om Tokyo te bezoeken. Niet alleen omdat de kans op neerslag afneemt, ook omdat de hoeveelheid toeristen duidelijk afgenomen is in deze periode.

Klimaattabel Tokyo

In onderstaande klimaattabel staan de langjarige gemiddelde waardes zoals die gemiddeld genomen voor Tokyo gelden. Let op: klimaatcijfers bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Ze gelden slechts ter indicatie van het gemiddelde weer zoals het in bepaalde maanden in Tokyo waargenomen is.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 10 C 0 C 6 9 52 mm 17 C
februari 10 C 1 C 6 11 56 mm 16 C
maart 13 C 4 C 6 17 118 mm 16 C
april 19 C 9 C 5 16 125 mm 17 C
mei 23 C 14 C 6 16 138 mm 20 C
juni 25 C 18 C 4 20 168 mm 22 C
juli 29 C 22 C 5 21 154 mm 24 C
augustus 31 C 24 C 6 17 169 mm 26 C
september 27 C 20 C 4 20 210 mm 25 C
oktober 21 C 14 C 4 17 198 mm 23 C
november 17 C 8 C 5 12 93 mm 21 C
december 12 C 3 C 6 9 51 mm 19 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Wat is nou de beste reistijd om Tokyo te bezoeken? De meningen lopen hier een klein beetje over uiteen. Vaak wordt de periode september tot en met november als beste reisperiode aangeduid. Qua temperatuur is het dan vaak prima tot heerlijk, alleen heb je vooral in september en ook nog oktober wel een redelijke kans op regenbuien. Daarnaast is er dan ook nog de kans op een onbestendige dag of meerdere onbestendige dagen, vooral als er een tyfoon in de buurt actief is.

Onze favoriete periode voor een bezoek aan Tokyo is van half maart tot eind april. Dan is het vaak aangenaam in de stad. De kleurige bloesem is eind maart/begin april een aantrekkelijke bonus. Begin mei is vaak ook nog prima, maar dan is het in Japan de zogenaamde Gouden Week. Dit is een week waarin verschillende nationale feestdagen in Japan gehouden worden, beginnend met Showa-dag op 29 april en eindigend met Kinderdag op 5 mei. Tijdens deze week hebben Japanners vaak vrij en sommige bedrijven sluiten zelfs helemaal. Voor Japanse arbeiders is dit vaak de langste aaneengesloten vakantieperiode in het jaar. Je kunt je voorstellen wat dat doet met het binnenlands toerisme in een stad als Tokyo.

Wij zouden de zomer in Tokyo ontwijken. Het is dan warm, nat, benauwd en toch druk met toeristen. Dit vanwege de schoolvakanties in Europa, Amerika en Azi.

De winter is een redelijk alternatief. Het weer is dan redelijk, maar de natuur is niet op z'n mooist en de kans op lenteachtig weer is niet al te groot. Wel is dit de droogste periode en de tijd dat er wat minder toeristen zijn.

Prijstechnisch maakt het niet zoveel uit wanneer je naar Tokyo reist. Vliegtickets en hotels zijn ongeveer gelijk geprijsd gedurende het jaar. Vermijd wel de Japanse en sommige internationale feestdagen zoals bijvoorbeeld eind december.

Meer info over Tokyo

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Tokyo:
5x zien & doen in Tokyo
bijzondere plaatsen in Tokyo
Tokyo fotoreportage
Tokyo in n dag
Tokyo informatie
Tokyo weer & klimaat

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy