Vliegen naar Tokyo

Als je vanuit Nederland naar Tokyo reist dan doe je dat met het vliegtuig. Andere efficiënte oplossingen zijn er niet om in deze Japanse hoofdstad te komen. De totale afstand bedraagt ongeveer 9300 kilometer tot aan Amsterdam. Dit is de gunstigste route die je kunt vliegen. In de praktijk zit je vaak net boven de 9500 kilometer. Met het vliegtuig doe je er ruim tien uur over om in Tokyo te komen met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam. De terugvlucht duurt meestal iets meer dan elf uur. Deze route duurt langer omdat er op een redelijk groot deel van de route sprake is van tegenwind op vlieghoogte. Dit resulteert in een lagere kruissnelheid voor de vliegtuigen die vanuit Tokyo richting Europa vliegen.

Rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Tokyo vliegen kan met KLM. Met andere maatschappijen kun je met één overstap of soms meerdere overstappen naar Tokyo vliegen. Dat kan bijvoorbeeld met Air France, Lufthansa, British Airways of verschillende Aziatische luchtvaartmaatschappijen. Vliegen met een overstap kan goedkoper zijn dan rechtstreeks vliegen. Dat is omdat je vaak extra betaalt voor het comfort van een rechtstreekse vlucht.

HANDIG:
5 dingen die je moet weten als je met KLM vanaf Narita International Airport vliegt

Goedkope vliegtickets naar Tokyo

Als je een goedkoop vliegticket naar Tokyo wilt boeken dan moet je vooral de acties van de luchtvaartmaatschappijen in de gaten houden. Zo heeft de KLM de welbekende Real Deal Dagen, maar hebben ze ook tussentijdse aanbiedingen die ze vooral via e-mail versturen. Abonneer je dus op de nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van de nieuwste acties. Dat kun je natuurlijk ook doen bij andere maatschappijen, zodat je altijd de laatste deals ontvangt.

Een goede site om vliegticketprijzen naar Tokyo te vergelijken is Skyscanner. Deze vliegticketsite speurt de vliegtickets van tientallen aanbieders af om de beste prijzen voor vliegtickets naar Tokyo (of andere bestemmingen) te vinden.

met KLM naar Tokyo vliegen

Jetlag

Als je vanuit Europa naar Tokyo reist dan krijg je met een fenomeen te maken waar sommigen redelijk goed tegen kunnen, maar velen wat meer last van hebben: tijdsverschil. Omdat Tokyo in een andere tijdzone ligt is het in Tokyo altijd later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd bedraagt het tijdsverschil maar liefst 7 uur. Als het bij ons wintertijd is dan komt daar nog een uurtje extra bij. Het is in Tokyo dan 8 uur later dan in Nederland. Dat betekent dat de automatische innerlijke klok een keiharde reset nodig heeft als je tussen Nederland en Japan reist. Het lichaam heeft daar vaak wat problemen mee. Dat kan een vermoeid en zelfs katerig gevoel opleveren. Dit fenomeen staat bekend als ‘jetlag’.

De beste manier om een jetlag te doorstaan is door je vrijwel meteen aan het tijdsverschil aan te passen. Ga bij aankomst in Tokyo niet te laat naar bed en probeer de eerste ochtend op tijd op te staan. Om meteen om 7 uur in de ochtend naast je bed te staan zal waarschijnlijk wat lastig zijn, maar pakweg half negen tot negen uur is al een goede start. Je kunt dan nog net het ontbijt in Tokyo meepakken en een normaal dagritme gaan volgen. Probeer dat ook echt te doen. Als je de eerste dag volop op pad gaat in Tokyo dan zul je aan het einde van de dag moe genoeg zijn om op tijd en diep genoeg te slapen, zodat de volgende dag de jetlag over zal zijn.

vliegveld

Vervoer vanaf het vliegveld

Tokyo kent twee luchthavens: Tokyo Narita International Airport en Haneda Airport (Tokyo International Airport). Narita ligt het verste van de stad af en is de nieuwste luchthaven (geopend in mei 1978). Haneda is de oudste luchthaven (bestaat sinds 1931), maar nog steeds de drukste luchthaven van Japan. Dit vliegveld behoort zelfs tot de drukste van Azië.

Als je met een internationale vlucht naar Tokyo reist dan is de kans groot dat je op Narita (NRT) landt. Dit vliegveld handelt het grootste deel van de internationale vluchten af. Vlieg je met KLM (of één van KLM’s Skyteam partners) naar Tokyo dan arriveer je in Terminal 1 van Narita Airport. De andere maatschappijen worden verdeeld over Terminal 1 en Terminal 2. Er is een gratis shuttlebus tussen deze twee terminals.

Narita International Airport ligt ongeveer zestig kilometer ten oosten van centraal Tokyo. Dat betekent dat je niet zomaar eventjes op je plek van bestemming zult staan als je in Tokyo verblijft. Reken op een reistijd van tenminste een uur tot soms wel twee uur voordat je bij je hotel, hostel of appartement in Tokyo bent. De uiteindelijke reistijd is vooral afhankelijk van hoe dicht je accommodatie bij de verschillende treinstations of busstations ligt die direct vanuit Narita te bereiken zijn. Overstappen op andere lijnen of de metro kost je extra tijd en vaak moet je ook nog een stukje lopen tot je echt op je eindbestemming bent (of de taxi nemen).

Vervoer vanaf het vliegveld

De Narita Express van JR Lines is een populaire treinverbinding met Tokyo. Deze trein stopt onder andere op de populaire stations Tokyo, Shinagawa, Shibuya en Shinjuku. Reistijd bedraagt maximaal zo’n 80 minuten. Vrijwel alle plekken zijn gereserveerde plekken, waarvoor je kaartjes kunt kopen op de luchthaven. Het is voordeliger om meteen een retourticket te kopen dan om twee losse enkeltjes te nemen.
Een andere treinmaatschappij, Keisei, heeft ook treindiensten richting Tokyo. De Keisei Narita Airport Line rijdt naar Keisei Takasago Station, Nippori Station en Keisei Ueno Station. Dit is allemaal in het noordoosten van Tokyo. Wil je doorreizen naar een andere plek in de stad dan zul je bijvoorbeeld op de metro over moeten stappen of op een andere trein.

Er gaan ook bussen richting Tokyo. Dit worden ‘limousine’ diensten genoemd. Je zit dan niet in zo’n limousine waarin bijvoorbeeld de sterren in Hollywood naar premières gaan, maar in een bus met veel ruimte per stoel. De bussen rijden normaal in pakweg een uur naar Tokyo City Air Terminal of naar de verschillende hotels in de stad binnen 40 tot 120 minuten (afhankelijk van de locatie). In de spits kan de reistijd echter flink oplopen door de drukte op de weg.

De taxi is een comfortabel alternatief. Je hoeft immers niet te lopen of met je bagage moeilijk te doen in drukke metro’s of treinen. De taxi is wel een stukje duurder. Mocht je met 3 of 4 man tegelijkertijd van één taxi gebruik maken dan vallen de kosten vaak ook wel weer mee. Met de taxi win je aan efficiëntie omdat je rechtstreeks naar je eindbestemming gaat. Er wordt niet omgereden of tussentijds gestopt. Het nadeel is wel dat ze zich in het drukke verkeer van Tokyo koeten storten. Dat heeft vooral in de spitsuren een nadeel. De taxi’s werken met een vaste prijs per route als je vanaf Narita Airport naar de stad wilt. Daar komt de tolheffing nog bovenop. Reken op minstens 120 euro voor een enkele rit naar de stad inclusief de tol.Als je op Haneda Airport landt dan heb je het voordeel dat deze luchthaven veel dichter bij de stad ligt. Dit zorgt voor kortere transfertijden vanaf het vliegveld naar je eindbestemming in Tokyo. Veel passagiers die op Haneda landen gebruiken de treinen van de Keikyu Line als transportmiddel om in de stad te komen. Zo reis je in pakweg twintig minuten naar Tokyo Station, in 25 minuten naar Roppongi Station en binnen een half uur naar Shinjuku. De prijzen zijn afhankelijk van de route. Reken op gemiddeld 5 tot 6 euro voor een enkele reis.

Een andere optie van Haneda is de Keikyu Limousine Bus. Het voordeel van deze luxe bussen is dat ze ook naar een aantal plekken in Tokyo rijden waar geen treinstation is en dat je goede verbindingen hebt naar bestemmingen buiten Tokyo zelf. Op http://hnd-bus.com/airport kun je de verschillende routes zien.

Natuurlijk kun je ook vanaf Haneda Airport een taxi nemen. De taxi’s die vanaf het vliegveld rijden werken met vaste tarieven per traject. Voor een rit naar Shibuya of Shinjuku ben je bijvoorbeeld zo’n 60 tot 80 euro per enkele rit kwijt.