Tokyo bezoeken

Stel dat je besloten hebt om Tokyo te bezoeken. Hoe lang moet je uittrekken voor je stedentrip? Waar kun je het beste overnachten? Hoe zit het met de prijzen? Waar kun je het beste winkelen? Waar moet ik verder rekening me houden tijdens mijn stedentrip in Tokyo? Hoe zit het met het vervoer in Tokyo?

Op deze pagina vind je informatie over van alles wat te maken heeft met het bezoeken van Tokyo. Op onze pagina ‘handig om te weten‘ lees je nog meer handige weetjes over Tokyo zoals taal, fooien, geld, tijdsverschil, veiligheid en meer praktische informatie.

Hoeveel dagen naar Tokyo reizen?

Stel dat je de knoop doorgehakt hebt: je wilt Tokyo bezoeken. Hoeveel dagen ‘moet’ je dan uittrekken voor een reis naar Tokyo? Een vraag die natuurlijk geen eenduidig antwoord kent. Er zijn zoveel factoren die van toepassing zijn. Hoeveel dagen heb je ter beschikking? Hoe snel sla je je na aankomst door het tijdsverschil heen? Hoe goed ben je ter been? Hoe snel heb je door hoe het openbaar vervoer werkt? Wat zijn je interesses? Wat is je budget? Al dit soort zaken hebben invloed op het antwoord op de vraag hoeveel dagen je in Tokyo nodig hebt.



Natuurlijk kun je Tokyo in één dag bezoeken. Je kunt in principe iedere stad in de wereld in één dag bezoeken. Hoe groter de stad, des te langer de reistijden binnen de stad vaak zijn en des te minder dat je tijdens een dag kunt zien en doen. Met een goede planning kun je er natuurlijk een aantal leuke hoogtepunten uitpakken of er juist voor zorgen dat je een leuke mix van verschillende elementen samenstelt. Ook kun je ervoor kiezen om slechts één deel van Tokyo goed te bezoeken en de rest eventueel voor een volgende keer te bewaren.

Ik heb als auteur voor Tokyo voor beginners twee complete dagen in Tokyo beleefd en beschreven met tijdlijn en veel foto’s. Bij Tokyo in één dag: het noordoosten van Tokyo heb ik me beperkt tot één deel van de metropool. In het verhaal Tokyo in één dag: kersenbloesem en neonlicht in Tokyo ben ik juist een beetje voor de contrasten van Tokyo gegaan, waarbij ik verschillende kanten van de stad beleefd heb. Omdat dit verhaal zich afspeelt eind maart, op het moment dat Tokyo vol staat met de prachtige fruitbloesems, is dat een wezenlijk onderdeel van dat verhaal geworden. De plekken die ik vanwege de kersenbloesem bezocht heb (onder andere de tuinen van het keizerlijk paleis) zijn ook interessant tijdens andere momenten in het jaar.

Als je gewoon een goede kennismaking met Tokyo wilt hebben waarbij je de meest interessante wijken bezoekt, een paar musea uitkiest, één of twee parken bezichtigt en nog wat tijd overhoudt om te winkelen of leuke dingen te doen dan mag je voor je bezoek aan Tokyo gerust een dag of 4 tot 6 uittrekken. Bij vier dagen kun je al vrij veel gezien hebben. Zodra je extra dagen pakt heb je wat meer tijd voor verdieping en blijft er al tijd over om plekken te bezoeken die niet tot de top 10 bezienswaardigheden van Tokyo behoren.

Als je ook nog excursies wilt maken naar plekken die buiten het stedelijk gebied liggen dan heb je nog meer tijd nodig. Als je wilt dan kun je gemakkelijk twee weken naar Tokyo reizen zonder je een moment te vervelen. Er zijn echter zeer weinig mensen die hier voor kiezen. Japan heeft immers nog zoveel meer te bieden dan alleen maar deze indrukwekkende hoofdstad. Als mensen twee weken of langer richting Japan reizen dan zullen ze er vrijwel altijd voor kiezen om meerdere bestemmingen in te plannen.

Tokyo bezoeken

Regels, etiquette en gewoontes

In Tokyo krijg je te maken met een totaal andere cultuur. Al denk je dat verschillen door de globalisering vervaagd zijn, dan zul je in Tokyo zeker merken dat dingen hier andere werken en dat Japanners andere mensen zijn dan wij. Beleefdheid, ingetogenheid en respect voor elkaar zijn belangrijke bouwstenen in de Japanse samenleving. Gelukkig maar, want met zoveel inwoners op een beperkt aantal vierkante meters zou het al snel op chaos uit kunnen draaien. Wat je op zal vallen is dat men hier niet luidruchtig is. Ja, op de videoschermen op gevels en uit de winkels komt lawaai door filmpjes en/of muziek. De mensen zelf zijn echter stil. Gegil tegen elkaar, geschreeuw in mobiele telefoons, keihard roepen op straat en andere vormen van geluid die anderen kunnen irriteren zul je niet zo snel meemaken in Tokyo. Een trein of metro kan overvol zijn, maar wel stil. Dat is iets wat je je in Nederland bijna niet voor kunt stellen. Zelfs in een zogenaamde stiltecoupé van de NS zijn mensen soms nog luidruchtiger dan een volle treincoupé in Tokyo. Hoewel je vrijwel iedereen wel op een smartphone of andere toestel met beeldscherm ziet staren, zorgt men er ook hier voor dat anderen er geen last van hebben. Geluid van deze toestellen hoor je niet. Of het geluid staat uit, of men gebruikt oordopjes of een hoofdtelefoon met een geluidsniveau dat de omgeving er niets van meekrijgt.

Japanners zullen ook niet zo snel irritatie laten merken. Ja, misschien dat ze zich soms irriteren aan anderen en dan met name aan buitenlandse gasten die zich niet aan de omgangsregels houden. Een openbare reprimande of andere vorm van afkeuring zal dat niet snel opleveren. Sterker nog: Japanners vergeven het hun gasten omdat zij vaak niet beter weten.

Een mooi voorbeeld van hoe de samenleving werkt is dat men beseft dat het houden aan regels veel voordelen biedt: als iedereen zich aan de regels houdt dan loopt alles als een geoliede machine. Je ziet dan ook overal rijen staan: bij de trein, bij de metro, bij restaurants, bij balies. Men zal het in Tokyo niet snel in zijn of haar hoofd halen om te proberen voor te dringen. Men is attent en zal zich eerder excuseren als het een keertje niet helemaal goed gaat. Botte opmerkingen of vuile blikken is iets wat ik in Tokyo nooit gezien heb. Het al heus wel een keer gebeuren. Niet iedereen is immers hetzelfde.

In Tokyo is efficiëntie een belangrijk goed. Men probeert ruimte en tijd zo handig mogelijk in te delen. Je zou daarom verwachten dat je de locals vooral lopend op straat zou zien eten. Handig toch als je op die manier twee zaken kunt combineren? Niet dus. Het zit niet in de cultuur van de Japanners om op straat te eten tijdens het lopen. Je ziet dat dan eigenlijk ook niet gebeuren. Als je iemand met een Aziatisch uiterlijk dat wel ziet doen, dan is er een redelijke kans dat hij/zij geen Japanner is.

goede gewoontes in Tokyo

Drukte

Wat je niet moet onderschatten is de drukte in Tokyo. Het is een immense metropool die eigenlijk uit losse steden bestaat. Op veel plekken vergeet je bijna dat je in een enorme wereldstad bent. Dan hoor je vogeltjes fluiten terwijl je denkt in een soort van buitenwijk te lopen. Een paar straten verderop kun je daartegenover ineens weer in de waan van alle dagen terechtkomen: straten waar zoveel mensen lopen dat je denkt in een vloedgolf van mensen terecht gekomen te zijn of kruispunten waar op de drukste momenten misschien wel een kleine duizend mensen tegelijkertijd over lijken te steken.

Ik heb ze nooit geteld, maar ik denk dat op de drukste momenten op Shibuya Crossing er wellicht meer dan duizend voetgangers binnen een tijdsbestek van pakweg een dertig seconden oversteken. De drukte merk je ook in treinen en metro’s. Vooral op de drukste lijnen is het tijdens de spits ongelooflijk vol in de treinstellen. Als je denkt dat er gen mens meer bij kan stappen er nog een aantal binnen. Uiteindelijk sta je geblokt tussen een mensenmassa en dein je mee bij iedere bocht die gemaakt wordt. Op het moment dat er afgeremd wordt of versneld wordt hangt iedereen tegen elkaar aan. Dit is groepsdruk in de meest letterlijke vorm van het woord.

Tokyo by night

Links rijden, lopen en staan

In Japan rijdt het verkeer links. Dat betekent dat je bij het oversteken van een straat net eventjes de andere kant op moet kijken dan zoals je dat in Nederland gewend zou zijn. Niet alleen het rijdend verkeer is links georiënteerd. Ook op straat houden voetgangers vrijwel altijd links aan. Op trappen, onder andere in de metrostations en treinstations, staat de looprichting vaak ook aangegeven. Probeer je daar dan ook netjes aan te houden. In een drukke stad als Tokyo maak je het jezelf lastig als je tegen de stroom in probeert te lopen. Op roltrappen is er ook een duidelijke regel: je gaat links staan of rechts lopen. Ga je uit gewoonte rechts staan dan zal men op vriendelijke wijze proberen duidelijk te maken dat je links hoort te gaan staan.

Waar overnachten in Tokyo?

Tokyo heeft geen echt centrum. Sommigen beschouwen Ginza of Tokyo Station vanwege de geografische ligging als het centrum van Tokyo. Officieel is dit echter niet het geval. Tijdens een doorsnee stedentrip ben je al snel gefocust op het centrum van de stad. Je zult dan meestal kiezen voor een hotel of andere soort accommodatie dat in of nabij het centrum ligt. In dat geval zit je qua locatie gunstig voor de meeste bezienswaardigheden. Er zijn steden die hier een uitzondering op zijn, maar vaak werkt het wel zo. In Tokyo niet dus. Ieder stadsdeel heeft zijn eigen karakter en belangrijke bezienswaardigheden. Over het algemeen geldt dat je goed zit zolang je goede uitvalsmogelijkheden hebt via het openbaar vervoer (vooral trein en metro). Als er een aantal dingen zijn die je zeker wilt gaan zien en doen in Tokyo dan is dat natuurlijk ook iets om rekening mee te houden bij je keuze. Wil je bijvoorbeeld vooral musea bezoeken, dan is het noordoosten van de stad waarschijnlijk een goede optie. Wil je in een levendig stuk zitten met veel restaurants en bars? Denk dan aan Shinjuku en dan met name aan de uitgaanswijk Kabukicho waar de stad echt nooit tot rust komt.

Zo hebben we zelf in Hotel Gracery Shinjuku overnacht, dat helemaal centraal in de wijk Shinjuku ligt. De kamers zijn er zeer comfortabel en je bent omgeven door restaurants en uitgaansgelegenheden. Wij durven alleen al vanwege het uitzocht vanuit de kamers dit hotel absoluut aan te bieden. Het hotel ligt op loopafstand van treinstation Shinjuku en wordt zeer goed beoordeeld door de gasten die hier verbleven hebben.

Een alternatief dat 50 meter verderop te vinden is, is het moderne APA Hotel Shinjuku-Kabukicho Tower. Gasten zijn vooral tevreden over de ligging, de hygiëne en het comfort. Net als vrijwel overal in Tokyo zijn de kamers wel klein.

Kijk ook via welke luchthaven je arriveert in Tokyo en hoe goed je jouw accommodatie met het openbaar vervoer kunt bereiken. De taxi is een dure optie die tijdens de drukke uren vaak ook niet de snelste mogelijkheid is. Land je op Tokyo Narita International Airport? Dan kun je bijvoorbeeld kijken of je hotel goed bereikbaar is met de Narita Express. Deze sneltrein stopt onder andere op de stations Tokyo, Shibuya en Shinjuku. Voor de prijzen van de hotels geldt vaak hetzelfde als bij het onroerend goed in de stad: Hoe dichter bij de populaire plekken of bij stations, des te hoger de prijs. Wie een gunstig gelegen hotel wil boeken die moet soms vrij diep in de buidel tasten. Zeker als je laat boekt in de drukkere seizoenen dan betaal je al snel de hoofdprijs voor een hotelkamer die vaak niet ruim bemeten is.

hotel

Dit moet je weten over hotels in Tokyo

Ruimte is schaars en duur in Tokyo. Dat merk je overal, dus ook in de hotels in Tokyo. De hotelkamers in de Japanse hoofdstad behoren gemiddeld tot de kleinste ter wereld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleine hotelkamers in steden als New York City, Parijs en Londen. In Tokyo gaan ze soms nog een stukje verder: hier kennen ze zogenaamde capsulehotels. Je slaapt dan niet in een kamer, maar in een afsluitbare capsule met een glazen deur. Je hebt dan een slaapplek, een beetje opbergruimte en vaak iets van TV of airco. Soms zijn deze capsules zo klein dat lange Europeanen al in de problemen komen. Wat denk je van een capsule van 2 meter lang, een meter breed en een meter hoog? Je zou er knap claustrofobisch van kunnen worden.

hotelkamer in Tokyo