Handig om te weten over Tokyo

Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Tokyo op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Tokyo of Japan kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Afval

Er zullen je ongetwijfeld twee dingen op gaan vallen in Tokyo: er staan amper afvalbakken en er ligt zelden zwerfafval op straat. Het is zo erg dat je je ongetwijfeld af zult gaan vragen waar de locals in hemelsnaam hun afval laten. Er zijn verschillende redenen dat je zo weinig afvalbakken ziet. De belangrijkste is dat de locale overheid eigenlijk wil dat je je afval mee terugneemt naar huis (of je accommodatie) en daar je afval weggooit, bij voorkeur goed gescheiden. Een andere reden is dat Japanners vinden dat op straat eten eigenlijk niet hoort. Geen voedsel op straat betekent geen afval van voedsel, dus geen afvalbakken nodig.

geen afval dumpen op straat

Alarmnummers

In geval van nood bel je in Tokyo naar 110 voor de politie en naar 119 voor de ambulance of brandweer. De Engelstalige noodlijn voor de politie bereik je via 03-3501 0110.

Ambassade

Heb je consulaire hulp nodig, bijvoorbeeld na een arrestatie of omdat je je paspoort verloren bent? Dan moet je contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Tokyo:

Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Tokyo
3-6-3, Shibakoen
Minato-ku
Tokyo 105-0011
Telefoonnummer 03-5776 5400 (vanuit Nederland 0081 3-5776 5400)

Documenten / visum

Om als toerist naar Japan te reizen heb je als houder van een Nederlands paspoort geen visum voor Japan nodig. Je ontvangt een zogenaamd visum-bij-aankomst, een tanki-taizai. Hiermee mag je 90 dagen in Japan verblijven. Zorg er wel voor dat je paspoort lang genoeg geldig is, in ieder geval tot ruim na je terugreis.

Bij aankomst in Japan kan er gevraagd worden om een retourticket of een doorvliegticket vanuit Japan. Ook moet je mogelijk aantonen om over voldoende financiële middelen te beschikken om voor jezelf te kunnen zorgen gedurende je verblijf in Japan. Als laatste kan er ook om bewijs van een hotelreservering gevraagd worden.

landingcard voor Japan

Drinkwater

Het leidingwater in Tokyo voldoet aan strenge kwaliteitseisen en is daardoor uitstekend geschikt als drinkwater. Je kunt het gratis water dat in restaurants wordt geserveerd dan ook niet te wantrouwen en ook de fonteintjes met drinkwater op straat kunnen zonder enige problemen gebruikt worden. Natuurlijk kun je altijd flesjes met mineraalwater kopen. Aan het beperkte aanbod van flessen water zie je dat dit niet zo gebruikelijk is in Tokyo. Dat heeft behalve de uitstekende kwaliteit van het leidingwater ook te maken met het milieubewustzijn dat men hier heeft: flesjes water zorgt voor afval.

Elektriciteit

Het stroomnetwerk in Tokyo is gebaseerd op een netspanning van 100 volt bij 50 Hertz. Dat betekent dat je apparatuur hiervoor geschikt moet zijn. Vaak is dat tegenwoordig wel het geval. Door de lagere spanning duurt het langer voordat je accu’s en batterijen van bijvoorbeeld mobiele telefoons, camera’s en laptops opgeladen zijn.

De Europese stekkers zijn vrijwel altijd onbruikbaar in Tokyo. In plaats van de Europese stopcontacten waar twee ronde pinnen in gaan, gebruikt men in Tokyo het Amerikaanse systeem met twee platte stekkers. Dat betekent dat je een verloopstekker of reisstekker nodig hebt. Die kun je meenemen vanuit Nederland. Ze zijn echter ook in Tokyo op grote schaal te koop. Vaak kun je ze ook bij de receptie van je hotel aanschaffen.



Feestdagen

Ieder land kent zijn eigen feestdagen en herdenkingen. Zo ook Japan. In Tokyo zul je daarom te maken hebben met verschillende dagen waarop er sprake is van een feestdag of herdenkingsdag. Bij een aantal feestdagen zijn winkels, musea en bedrijven gesloten of gelden er aangepaste openingstijden. Wel iets om rekening mee te houden met je planning voor een reis naar Tokyo.

Dit zijn de feestdagen van Tokyo (en heel Japan):

1 januari – Nieuwjaarsdag
tweede maandag van januari – Seijin no Hi (Meerderjarigheidsdag)
11 februari – Herdenking van de stichting van Japan
20 maart – Shunbun no hi (Begin van de lente)
eind maart / begin april – Hanami Matsuri (Kersenbloesemfeest)
29 april – Showa no hi
1 mei – Dag van de Arbeid
3 mei – Dag van de Grondwet
4 mei – Midori no hi (Dag van het natuurgroen)
5 mei – Dag van het kind
tweede zondag van mei – Moederdag
derde zondag van juni – Vaderdag
derde maandag van juli – Dag van dankbaarheid voor de zee
11 augustus – Yama no hi (Dag van de berg)
9 september – Kiku no Sekku (Dag van de Chrysant)
derde maandag van september – Keiro no hi (Dag van eerbied voor ouderen)
22 of 23 september – Shûbun no hi (herfst-equinox)
10 oktober – Dag van de sport
3 november – Dag van de cultuur
23 november – Dankdag voor de arbeid
23 december – Verjaardag van de keizer
31 december – Oudejaarsavond

Zoals je ziet ontbreken katholieke feestdagen in dit overzicht. Simpelweg omdat ze die in Japan niet vieren. De hoofdreligies in Japan zijn het shintoïsme en het boeddhisme. Katholieke feestdagen worden wel in de katholieke kerken van Tokyo gevierd, maar Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis zijn geen officiële feestdagen in Japan.

Fooien

Het hoofdstuk ‘fooi geven in Tokyo’ kunnen we kort houden: het is in Japan niet gebruikelijk om fooi te geven, dus ook niet in Tokyo. Goede service wordt als een vanzelfsprekendheid gezien waarvoor je niet extra hoeft te betalen. Het geven van een fooi kan zelfs als beledigend opgevat worden. Gelukkig beseffen de locals dat toeristen niet altijd op de hoogte zijn van de gebruikelijke omgangsregels en zal dus ook het geven van een fooi geen groot drama opleveren. Het advies blijft echter: geef geen fooi.

Geld

In Tokyo betaal je met de Japanse yen (JPY). Deze munteenheid wordt aangeduid met het teken ¥. De koers van de yen fluctueert nogal. Gemiddeld ligt de wisselkoers ergens rond de zeven tot acht euro voor 1000 yen.
Papiergeld is er in de vorm van bankbiljetten van 1.000, 5.000 en 10.000 yen. Er zijn ook biljetten van 2.000 yen in omloop, maar die zijn vrij zeldzaam. Munten zijn er van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 yen. Bij het betalen met contant geld wordt er niet afgerond. Als iets 999 yen kost en je geeft 1000 yen, dan krijg je gewoon 1 yen terug als wisselgeld.

Als je betaalt dan is het in Japan gebruikelijk om het geld in het schaaltje bij de kassa te deponeren in plaats van het direct in de hand van de ontvanger te overhandigen. Wisselgeld wordt vaak wel direct in de hand gegeven.

Er zijn twee manieren om aan de Japanse valuta te komen: door geld op te nemen bij een geldautomaat of door geld te wisselen bij een bank of wisselkantoor. De wisselkoers is vaak gunstiger als je geld pint. Om de kosten te beperken kun je beter grotere bedragen tegelijkertijd opnemen (pakweg 30 tot 50 duizend yen ineens). Je bankpas moet overigens wel geschikt zijn voor geldopnamen buiten Europa. Het zogenaamde wereldprofiel moet daarom ingeschakeld staan.

Japanners betalen graag met contant geld. Toch kun je met je creditcard (vooral Visa en MasterCard) op vrij veel plekken betalen. In eenvoudige winkeltjes en eettentjes kan het soms lastiger zijn om met een creditcard de rekening te voldoen.

Japanse yens uit de geldautomaat

TIP: Wisselkoers berekenen en Japanse yens bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Japanse yen ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je yens bestellen, zodat je bij aankomst in Tokyo niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bestel je Japanse yens bij GWK Travelex

Goede gewoontes

In het dagelijks leven van Tokyo (en ook elders in Japan) zijn goede gewoontes erg belangrijk. Op basis van regels en afspraken die mensen hanteren loopt alles soepeler. Op die manier is het goed mogelijk om met tientallen miljoenen mensen in één grote stad te leven zonder dat dit al teveel problemen oplevert. Je zult zien dat de lokale mensen hier over het algemeen zeer gedisciplineerd in zijn.

Op onze pagina over Tokyo bezoeken zie je een aantal van de regels en gewoontes beschreven staan.

goede gewoontes in Tokyo

Internet en Wi-Fi

Op veel plekken in Tokyo kun je gebruik maken van gratis Wi-Fi. Dat scheelt je toch vaak aardig wat kosten aan mobiel internet. De eerste gratis hotspots vind je al bij aankomst op de luchthaven. Handig om het thuisfront alvast te laten weten dat je veilig aangekomen bent, om te kijken wat op dat moment de handigste verbindingen naar de stad zijn en om te kijken hoe de weersverwachting in Tokyo is. Ook kun je via social media je vrienden en familie jaloers maken met foto’s van jezelf bij aankomst in Japan.

Onze ervaring is dat het gratis internet erg verschillend is wat betreft de kwaliteit. Soms is de snelheid zo bedroevend langzaam dat je bijna net zo lief geen internet gebruikt. Je merkt vooral op drukke plekken en met name tijdens spitsuren dat de bandbreedte vaak zo beperkt is dat je vaak amper iets kunt doen op internet. Beter is het vaak gesteld met de wifi in restaurants, bars en hotels. Dit zijn vrijwel altijd beveiligde netwerken waar je een wachtwoord voor nodig hebt. In de horecazaken kun je de netwerknaam en het bijbehorende wachtwoord vaak door middel van bordjes aflezen in de zaak, ook in het Engels.

gratis wifi

Wil je vrijwel altijd goedkope en goede internet via wifi hebben, dan kun je op verschillende plekken zogenaamde pocket-wifi’s huren. Je hebt dan een eigen mobiele router waarmee je je apparaten kunt verbinden. Deze pocket-wifi’s zijn onder andere te huur op de luchthavens.

Een andere optie om goedkoop mobiel internet te hebben is door een lokale SIM-kaart aan te schaffen met een flinke internetbundel erop. Nadeel van zo’n Japanse simkaart is dat je je eigen simkaart tijdelijk moet verwijderen. Je bent dan op je eigen nummer niet telefonisch bereikbaar. Dit kun je voorkomen door een tweede telefoon mee te nemen die je gebruikt voor de Japanse simkaart.

Heeft je telefoon een e-sim? Dan kun je een tweede nummer op diezelfde mobiele telefoon zetten zonder dat je de fysieke Nederlandse simkaart hoeft te verwijderen.

SIM-kaart voor Japan

Maskers

Je zult een redelijk deel van de bevolking met maskers / mondkapjes zien lopen. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze zelf ziek zijn en geen virussen over willen dragen op anderen. Andersom dragen sommige de kapjes ook om te voorkomen dat ze ziek worden van anderen. Luchtvervuiling die in grote steden zoals Tokyo op vrij grote schaal voorkomt is een derde reden waarom lokale mensen vaak een mondmasker dragen.

Plattegronden

Op redelijk veel plekken in Tokyo zul je plattegronden aantreffen, zodat je ziet waar je bent en wat er allemaal in de omgeving te zien is. Wat wel handig is om te weten is dat deze stadsplattegronden niet standaard het noorden naar boven hebben en het zuiden naar beneden. Kijk daarom goed naar het symbooltje op de kaart om te zien in welke richting het noorden ligt. Dit is mede voortgevloeid uit het gegeven dat Japanners niet de beste kaartlezers zijn. Ze zijn sowieso gewend om een kaart in de richting te houden van de kant die ze op willen gaan. Ligt het doel in het zuiden dan houden ze de kaart gewoon andersom.

plattegronden

Rookverbod

Pas op waar je in Tokyo een peuk opsteekt. Op veel plekken mag dat niet, ook niet op straat. In parken, in nationale tuinen, rondom metrostations maar ook in veel straten mag er niet gerookt worden. Vaak is er specifiek een verbod op het lopend roken op straat. Wil je zeker zijn van je zaak, steek je sigaret dan op in een daarvoor aangewezen rokerszone.

verboden te roken, ook op straat

Stoelen reserveren

In restaurants is ruimte vaak schaars, dus ook het aantal zitplaatsen. In plaats van losse tafels zie je vaak langere tafels of waar men met zijn allen aanziet, dus niet alleen met je eigen tafelgezelschap. Dit zie je vooral veel bij fastfoodzaken. Wat sommigen doen om alvast een plekje te reserveren is een tas op een vrije stoel zetten. Hiermee reserveren ze die plek terwijl ze hun bestelling aan de toonbank doen. Opvallend dat dit zelfs in een drukke stad als Tokyo kan zonder dat er wat gestolen wordt (op een enkele uitzondering na).

Taal

In Tokyo spreekt men standaard Japans. Dat betekent voor velen niet alleen een vreemde taal die men niet onder de knie heeft, maar ook een ander schrift. Bij Japans wordt niet het Latijnse alfabet gebruikt zoals wij dat gebruiken. Het Japans schrift bestaat uit verschillende karakters. En beetje Japans spreken is niet zo lastig. Standaardwoorden kun je al snel oppikken zodat je in ieder geval mensen kunt begroeten en bedanken in het Japans. De taal leren lezen is een stuk lastiger.

Met Engels kun je je redelijk redden in Tokyo. Lang niet iedereen spreekt de Engelse taal en een groot deel van de mensen die wel Engels kan spreken doet dat op een niveau dat gemiddeld een stuk lager ligt dan dat van ons Nederlanders. Toch zul je merken dat je met wat woorden Engels in combinatie met gebarentaal en een vriendelijke glimlach een heel eind kunt komen. Ik heb als auteur van deze website mijn eerste reis naar Tokyo helemaal alleen gemaakt en heb iedere situatie prima kunnen handelen.

taal

Telefoneren

Mobiel bellen is vrijwel overal in Tokyo prima mogelijk. Wel verwacht men dat anderen geen last hebben van je belgedrag. Zo is het luidkeels telefoneren in een tram of metro gewoon ‘not done’. In hoog volume op straat telefoneren waarbij anderen het gesprek letterlijk mee kunnen volgens zul je Japanners niet snel zien doen en eigenlijk verwacht men van anderen dat ze dat ook niet doen. Kijk voordat je gaat bellen vanuit Tokyo wat de kosten zijn. Door roamingtoeslagen kunnen deze kosten aardig oplopen. Sommige providers bieden speciale bundels waarbij je ook een x-aantal minuten per dag kunt bellen tegen een voordelige eenheidsprijs.

Tijdsaanduiding

In Europa zijn wij gewend aan een 24-uurs tijdsaanduiding, waarbij 11 uur in de avond aangegeven wordt als 23:00 uur en 2 uur ’s nachts als 02:00 uur. In Japan hebben ze de opmerkelijke gewoonte om een eindtijd die na middernacht ligt en waarbij de begintijd voor middernacht ligt, anders aan te duiden. Twee uur ’s nachts wordt dan aangegeven als 26:00 uur en 6 uur in de ochtend als 30:00 uur. Je ziet dit vooral bij horecazaken die tot na middernacht open zijn. Als het gaat om de vertrektijd van een bus om 6 uur ’s morgens dan wordt dat wel weer gewoon als 06:00 uur aangeduid.

tijdsaanduiding

Tijdsverschil

Japan ligt in de tijdzone UTC+9. Daardoor is er een tijdverschil van 8 uur met Nederland. In Tokyo is het 8 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd (laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober) bedraagt het tijdsverschil 7 uur omdat Japan geen zomertijdregeling kent.

Toiletten

Op straat zul je niet zo snel een openbaar toilet aantreffen. In publiek toegankelijke gebouwen zoals kantoorcomplexen en winkelcentra vind je vaak wel openbare toiletten. Die zijn vaak zeer netjes. Leuk feit is dat je zowel hurktoiletten als normale toiletten hebt. De normale toiletten zijn regelmatig voorzien van een luxe toiletbril die verwarmd is en een ingebouwd bidet heeft. Voor toiletbezoek hoef je volgens ons vrijwel nooit of misschien zelfs helemaal nooit te betalen.

Veiligheid

Tokyo is één van de meest veilige grote steden ter wereld. Misschien is het zelfs wel de veiligste wereldstad op aarde. Criminaliteit komt weinig voor en als toerist ben je zelden een prooi. Alleen in het donker over straat met een Breitling om de pols en een dure camera om de nek is geen enkel probleem. Je kunt natuurlijk echt een keer pech hebben, maar de kans dat je hier slachtoffer wordt van een misdrijf is niet al te groot. Het enige waar je wel op moet letten is voor de proppers die in de wijk Kabukicho.

Qua natuurgeweld is er een kans op aardbevingen. Omdat men dat in Tokyo goed beseft zijn de meeste gebouwen aardbevingsbestendig gebouwd. In het geval dat je met een aardbeving te maken krijgt volg dan de instructies van de lokale instanties op.

veiligheid