Bezienswaardigheden in Tokyo

Je kunt je voorstellen dat er in een metropool als Tokyo veel bezienswaardigheden en attracties zijn die de moeite waard zijn. Als je Tokyo echt wilt ontdekken dan mag je misschien wel een week of twee uittrekken voor je bezoek. Omdat de meeste mensen dat niet doen en slechts een paar dagen in Tokyo verblijven, hebben wij op deze pagina een mix gemaakt van uiteenlopende interessante bezienswaardigheden in Tokyo.

Op onze pagina over wijken in Tokyo lees je meer over de interessante plekken van Tokyo.

Keizerlijk Paleis

Op een prachtige lokatie in het hart van Tokyo bevindt zich het keizerlijke paleis. Voor velen is een glimp op dit paleis alleen mogelijk vanaf de Nijubashi brug, die eens de toegangsweg tot hoofdingang vormde. Helaas is ‘Kokyo’, zoals het keizerlijk paleis van Tokyo ook wel wordt genoemd, maar op twee dagen opengesteld voor het publiek. Namelijk op nieuwjaarsdag en op de verjaardag van de keizer. De keizerlijke familie betrekt het westelijke deel van het paleis. Als bezoeker kun je wel het gehele jaar door de prachtige tuinen aan de oostelijke zijde bezoeken. Met name in de lente, tijdens de jaarlijkse bloei van de kersenbloesem, is dit waanzinnig mooi. Het keizerlijke paleis van Tokyo werd omstreeks het einde van de vijftiende eeuw gebouwd als fort. Door de eeuwen heen hebben er verschillende restauratie en aanpassingen plaatsgevonden. De huidige bouwstijl laat zich omschrijven als traditionele Japanse architectuur.

Keizerlijk Paleis

Senso-ji Tempel

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden van Tokyo is de eeuwenoude Senso-ji Tempel. Tegenwoordig staat de tempel ook wel bekend als de Asakusa-tempel of Asakusa Kannon. Ongeveer halverwege de eerst helft van de zevende eeuw werd deze boeddhistische tempel namelijk in de stad Asakusa gebouwd. De Senso-ji tempel is hiermee de oudste tempel van Tokyo. Hoewel de tempel het gehele jaar door welwillend wordt bezocht, ligt het hoogtepunt tijdens het Sanja Matsuri festival. Dit heilige feest, wat plaatsvindt in mei, duurt drie volle dagen. Maar ook tijdens de ‘Chinese Lantern Plant Fair’ en het ‘Osame no Kannon’ festival is het uitzonderlijk druk in de Senso-ji Tempel. Wanneer je de tempel van Asakusa bezoekt, passeer je als eerste de heilige poort ‘Kaminarimon’. Deze poort wordt gezien als symbool van de stad. Daarachter tref je verschillende gebouwen, waaronder de tempel, waar dagelijks indrukwekkende rituelen worden uitgevoerd. De hoofdzaal of grote zaal wordt aangeduid als ‘Kannon’. Ondanks de meer dan twintig uitgevoerde restauraties is deze heilige ruimte nog altijd de belangrijkste plek van de Senso-ji tempel. De vijf verdiepingen tellende pagode is eveneens prachtig.

Senso-ji Tempel

Tokyo Skytree

De ruim zes-honderd-dertig meter tellende Tokyo Skytree in de wijk Sumida, kenmerkt het hoogste punt van de stad. In het jaar 2008 werd begonnen met de bouw van deze televisietoren van Tokyo. Pas aan het eind van februari in 2012 werd het signaal afgegeven dat de bouw klaar was. Inmiddels kun je als toerist de Tokyo Skytree bezoeken om er het restaurant, een cafe of twee observatiedekken te bezoeken. Het uitzicht zal je zeker bekoren. Wanneer het weer optimaal is, is het zelfs mogelijk om Mount Fuji te zien. Een bezoek aan de Tokyo Skytree kan een behoorlijk belasting zijn op je planning. Regelmatig is er een wachtrij voor bezoekers die enige tijd in beslag zal nemen. Daarom is het zeker verstandig om voortijdig een kaartje te reserveren.

Tokyo Skytree

Kersenbloesem

Het liefst wil iedere bezoeker naar Japan om er een glimp van de veelal aanwezige kersenbloesem op te vangen. Helaas is de bloeiperiode, net als volgens Japanners zoals het leven is, mooi maar kort. De ‘Sakura’ bloesem, wat in Japan symbool staat voor vergankelijke schoonheid van het leven, duurt slechts één week. En die week kan in Japan variëren. In Tokyo valt de bloeiperiode van de kersenbloesem meestal eind maart. Het inluiden van de bloeiperiode valt meestal samen met het ‘Hanami Matsuri’ of ‘Hanami’ festival. Dit feest wordt veelal gevierd met uitgebreide picknicks onder de Japanse sierkers. ’s Avonds worden de kersenbloesem bomen versierd met lantaarns, wat een prachtig decor oplevert.

Kersenbloesem

Ook wij hebben Tokyo bezocht tijdens de bloeiperiode van de kersenbloesem. In het inspirerende verhaal Tokyo in één dag: kersenbloesem en neonlicht in Tokyo lees je alles over een hele dag in Tokyo tijdens de bloeiperiode van de kersenbloesem.

Ueno Park

Het stadsdeel Ueno staat vooral bekend om boeiende musea, de rijkelijke historische cultuur en de alom aanwezige natuur. Ueno park is hier een samenvloeiing van en dus een uitstekend voorbeeld. Dit publieke park werd in 1873 aan de stad geschonken. Dit was ongeveer vijf jaar na de overwinning van de ‘Slag bij Ueno’, waar de laatste shoguns werden verslagen en er een einde kwam aan het Edo tijdperk. Sindsdien mochten de inwoners van de stad het park bezoeken en konden zij er genieten van de aanwezige kersenbloesem, prachtige Shinobazu vijverpartijen, pagodes en tempels. Inmiddels is het Ueno Park een cultureel gebied waar je zo een dag kunt vertoeven. Je kunt er onder andere een bezoek brengen aan de dierentuin, het Tokyo Metropolitan Museum, Rinno-ji keizerlijke begraafplaats, de Japanse Kunstacademie, de Tombe van de Shogi Tai of het standbeeld van Saigo Takamori en diens hond. Voor meer inhoudelijke informatie is het aan te bevelen om het Nationaal Museum van Tokyo te bezoeken, wat eveneens in dit schitterende Ueno Park is gevestigd.

Ueno Park

Ghibli Museum

In het Mitaka Inokashira Park van Tokyo is een zeer opmerkelijk museum te bezoeken. Het kleurrijke gebouw in deze bosrijke omgeving zal hoe dan ook direct je aandacht trekken. Hierin is namelijk het Ghibli Museum gevestigd. Ghibli is een Japans animatiebedrijf die sinds 1985 verschillende populaire films hebben geproduceerd. verschillende karikaturen uit deze producties zijn in het Ghibli Museum vertegenwoordigd. Eén van de bekendste is ‘Totoro’ uit de film ‘My Neighbor Totoro’, wat tevens als het logo van Ghibli dient. Met een bezoek aan het immens populaire Ghibli Museum waan je je dan ook als het ware in sprookjesland. Helaas is het museum zo populair dat het enorm lastig is om aan kaarten te komen. Vooraf reserveren is een must, als je dat al lukt. De laatste optie is om tegen soms veel geld een georganiseerde tour te boeken of een ticket te kopen via de bekende ticketaanbieders.

Ghibli Museum

Mount Fuji

Naast de vele culturele bezienswaardigheden van Japan, speelt ook de natuur een grote rol binnen de samenleving. Harmonie en respect voor elkaar en de natuur zijn van groot belang. De berg Mount Fuji, wat gelegen is op Honshu Island, dient hierbij als nationaal symbool. Je komt deze dan ook meer dan eens tegen in de Japanse kunst, in films, in liedjes en op bankbiljetten. Mount Fuji is ook bij de toeristen erg populair en ontbreekt daarom vaak niet op lijstjes met de top 10 bezienswaardigheden van Japan. Velen zijn op zoek naar een mooi uitzicht op de vulkaanberg en anderen durven zelfs de uitdaging aan te gaan om Mount Fuji te beklimmen. Japanners doen dit vooral als bedevaartstocht. Een opmerkelijk detail is het ‘zelfdodingsbos’ Aokigahara aan de voet van Mount Fuji. In het verleden hebben nogal wat mensen zich van het leven beroofd in dit bos. Inmiddels hangen er verschillende bordjes waarin mensen worden geattendeerd om hulp te zoeken. Daarnaast zijn er ook verschillende grotten en vijf Fujimeren rondom Mount Fuji te vinden.

Een beklimming naar de top van Mount Fuji wordt omschreven als bijzonder zwaar. De vulkaangrond zorgt regelmatig voor instabiliteit en de weersomstandigheden kunnen een zware beproeving op je uitvoeren. Daarom is het alleen mogelijk om de vulkaanberg te beklimmen in de maanden juli en augustus. Denk ook aan hoogteziektes, hitte en winterse kou. Mount Fuji is bijna 3800 meter hoog en daardoor ligt er op de top altijd sneeuw. Andere bergen in Japan die heilig worden verklaard zijn: Mount Tate en Mount Haku. Vanuit Tokyo heb je vanaf verschillende punten een prachtige uitzicht op de met sneeuw bedekte Mount Fuji. Met name vanaf de Tokyo Skytree is het uitzicht behoorlijk indrukwekkend.Ginza Shopping District

Winkelen kun je een nationale sport noemen in Japan. Het land heeft dan ook heel wat mogelijkheden om geld te spenderen. Winkelgebieden als Ginza Shopping District in Tokyo is al heel wat jaren een populair winkelgebied. Met name de kilometer lange autovrije straat ‘Chuo-dori’ is bijzonder geliefd. Liefhebbers kunnen zich in Ginza Shopping District tegoed doen aan het bezoeken van uiteenlopende gerenommeerde modehuizen, juweliers, interieurzaken, designwinkels en chique warenhuizen. Daarnaast is Ginza Shopping District ook voorzien van goed lopende restaurants, café’s, theaters en hotels.

Ginza Shopping District

The National Art Center

Niet ver van het metrostation Nogizaka bevindt zich het National Art Center van Tokyo. Dit museum is ondanks de vele moderne gebouwen in de wijk Roppongi een opvallende verschijning. Het ontwerp van ‘The National Art Center’ is het resultaat van een samenwerking tussen architecten Kisho Kurokawa, Ken Nishikawa en Nihon Sekkei. Er werd vooral gebruik gemaakt van staal en glas. De collectie van het National Art Center (NACT) bestaat uit wisselende collecties die een brede variatie van kunst laten zien. Daarnaast worden er ook regelmatig exposities georganiseerd met werken van internationale kunstenaars. De bijbehorende bibliotheek en auditorium geven je vervolgens de ruimte om je verder te verdiepen in de wereld van creativiteit. Op dinsdag is het museum gesloten.

Roppongi Hills

Het nieuwste moderne culturele centrum van Tokyo staat tegenwoordig bekend als ‘Roppongi Hills’. Dit gebied is eigenlijk vanuit het Mori gebouw verder ontwikkeld, waar het uitgroeide tot een inmiddels erg populair stadsdeel. Roppongi Hills is een modern stadsdeel met meerdere gebouwen die sinds 2001 zijn gebouwd. Het bekendste en hoogste gebouw is Mori Tower. Dit werd ontworpen door Kohn Pedersen Fox. Enkele jaren later ontwikkelde hij ‘The Shanghai World Financial Center’ in China. Bezoekers kunnen in het Mori gebouw een kunstmuseum, restaurants, bioscoop, winkels, hotel en een uitkijkplatform bezoeken. Rondom het Mori gebouw is een prachtige en sfeervolle tuin aangelegd, waarin het beroemde kunstwerk ‘Maman’ van Louise Bougeois te bewonderen is.

Yoyogi Park

In het stadsdeel Shibuya, niet ver van het treinstation, ligt de groene oase Yoyogi Park. Veel inwoners van Tokyo gebruiken het Yoyogi Park om uiteenlopende sporten te beoefenen. Zo kun je hier sporten zoals tennis, basketbal, fietsen, hardlopen, voetbal en hockey beoefenen. Het centrale deel van het park is uitgerust als parkzone met daarin een waterpartij, kersenbloesem en wandelpaden. Tijdens de weekenden heerst er vooral een hoog entertainment gehalte. Uiteenlopende straatartiesten laten hier hun kunstjes zien, muzikanten brengen hun repertoire ten gehore en regelmatig worden er markten, festivals en andere evenementen georganiseerd.

Yoyogi Park

Tokyo Disneyland

Op een paar plaatsen in de wereld zijn de beroemde pretparken van Walt Disney te vinden. Naast California en Orlando zijn er tegenwoordig ook Disneyland parken te vinden in Parijs, Hongkong, Shanghai, Sydney en sinds 1983 ook in Tokyo. Al deze parken zijn ongeveer hetzelfde ingericht. Zo staat ook in Tokyo het kasteel van Assepoester centraal, komt er een parade met alle Disney cartoons door de straten en vind je er attracties als ‘Big Tunder Mountain, Splash Mountain, Alice’s Tea Party, Dumbo The Flying Elephant, Peter Pan’s Flight en Minnie’s House. Het park is verdeeld in verschillende gebieden, waaronder Tomorrowland, Toontown, Fantasyland, Critter Country, Westernland, Adventureland en World Bazaar. Tokyo Disneyland is te vinden in de stad Urayasu, ten zuid-oosten van Tokio. Per bus ben je vanuit Tokio Station in ongeveer vijf-en-dertig minuten in Disneyland. Met de JR Keiyo Line treinverbinding is dit slechts in vijftien minuten.

Tokyo Dome City

In het centrale deel van Tokyo kun je het entertainment park Tokyo Dome City bezoeken. Jong en oud kan zich hier vermaken in de achtbaan, het reuzenrad, de ‘LaQua Spa’ en natuurlijk een basketbalwedstrijd bijwonen in het stadion ‘Tokyo Dome’. Dankzij de naam van het voormalige stadion wordt Tokyo Dome ook wel ‘Korakuen’ genoemd. Behalve de vele attracties kun je in Tokyo Dome City ook genieten van een heerlijke maaltijd in één van de vele restaurants, de vele winkels of een wandelingetje maken in de prachtige Japanse tuin ‘Koishikawa Korakuen’.

Tokyo Dome City

National Museum of Nature and Science

Het in 1877 opgerichte interactieve museum van natuur en wetenschap is een uitermate geschikt uitje voor de hele familie. Een ieder kan zich hier fascineren over uiteenlopende onderwerpen. Het National Museum of Nature and Science is gevestigd in het Uenopark, nabij het gelijknamige treinstation. Alles omtrent natuur, wetenschap en techniek komt hier uitvoerig aan bod. Bij de entree wordt je verwelkomt door een vinvis en verderop in het museum kun je van heel dichtbij het skelet van een dinosaurus en andere diersoorten bewonderen. Maar ook het heelal, de geschiedenis van de Japanse industriële technologie, Tsukuba Botanical Garden en onderzoek naar moleculaire biodiversiteit komen in het National Museum of Nature and Science op bijzondere wijze aan bod.

Akihabara

De stad Tokyo is op en top te beleven in het Akihabara district. Dit deel van de stad staat namelijk bekend als ‘game district’, de elektronicawijk van Tokyo. ‘Akiba’, zoals dit deel ook wel wordt genoemd, is voorzien van opvallend veel neonverlichting die de aandacht naar allerlei merken en reclameborden trekt. In het hart van dit district bevindt zich het gelijknamige treinstation ‘Akihabara Station’. Van daaruit wandel je direct langs vele winkeltjes die de meest moderne technologie, videogames en gadgets in hun vitrines laten zien. Ook het taxfree aanbod is alom aanwezig. Voor een welverdiend drankje is het een aanbeveling waard om die te nuttigen in een ‘Maid’ of ‘Manga’ café. De dames van de bediening gaan volledig op in een populair animatie karikatuur.

Akihabara

Shibuya Crossing

De jongeren in Tokyo hangen graag rond in het stadsdeel Shibuya. Met name het kruispunt ‘Shibuya Crossing’ is het meest populair. Dit kruispunt wordt erkent als het drukste punt van Tokyo. Niet alleen in mensen en verkeer, maar ook in licht en geluid. De neonreclames knetteren hier van de gevel en muziek is vanuit alle richtingen te horen. Altijd is hier beweging en valt er wat te beleven. Vooral mensen kijken en bekeken worden lijkt hier een nationale aangelegenheid. Op een hoogtepunt nemen hier zo’n drieduizend mensen tegelijk de overstap naar de overkant en dat in allerlei richtingen.

Shibuya staat tegenwoordig bekend als populair stadsgebied waar je fantastische restaurants, winkels, hippe nachtclubs en luxe hotels kunt bezoeken. Het aanbod van platenzaken, trendy modezaken en technologie lijken hier als paddenstoelen uit de grond te komen. Aan de ingang van het Shibuya treinstation staat een bronzen beeld van de hond Hachiko. Deze hond wachtte elke dag op diens baasje die naar zijn werk vertrok. Helaas op een dag tijdens zijn werk overleed Hidesaburo Ueno aan een hartaanval. Hachiko heeft negen jaar elke dag zijn baasje opgewacht en overleed uiteindelijk op het station. Sindsdien staat het beeld van Hachiko symbool voor eeuwige trouw.

Shibuya Crossing

Rainbow Bridge

De Baai van Tokyo trekt vooral de aandacht dankzij de in 1993 gebouwde Rainbow Bridge. Met name tijdens de avonduren wordt de Rainbow Bridge prachtig uitgelicht. Elk seizoen en tijdens speciale gelegenheden worden de kleuren aangepast. Deze twee verdiepingen tellende hangbrug van Tokyo biedt de mogelijkheid aan zowel gemotoriseerde voortuigen als aan wandelaars de mogelijkheid om de Baai van Tokyo via het Tamachi Station naar het Hinode Station of visa versa over te steken. Het verbindt hiermee het eiland Odaiba met het vaste land van Tokyo. Fietsers moeten vanwege de veiligheid met de fiets aan de hand lopen. De wandeling is zo’n 1,7 kilometer lang en duurt wandelend ongeveer een half uurtje. Het uitzicht vanaf de Rainbow Bridge is natuurlijk een cadeautje op zich.

Edo-Tokyo Museum

Alles wat je had willen weten en wat je moet weten over Tokyo wordt in het Edo-Tokyo Museum behandeld. Edo was vroeger de naam van Tokyo, wat dus de geschiedenis van de stad aanduidt. Heden en verleden worden in dit museum op geheel passende wijze gepresenteerd aan de bezoekers. Denk hierbij aan replica’s van stadsdelen, waaronder het Nakamuraza Kabuki Theater, schepen en die van Nihonbashi brug. Daarnaast tref je er ook Japanse kunst, ingerichte woonvertrekken en andere historische informatie.

Edo-Tokyo Museum

Tokyo National Museum

In het Uenopark van Tokyo zijn meerdere gebouwen te vinden die samen het Tokyo National Museum vormgeven. Het hoofdgebouw is Honkan, wat gelegen is tegenover de vijver. Hierin zijn onder andere zeventiende en achttiende eeuwse blokdruk kunsten, traditionele kleding, de Nationale Schattenzaal en uiteenlopende beeldhouwwerken uit voorgaande eeuwen te bewonderen. De andere gebouwen die toebehoren aan het Tokyo National Museum zijn het Toyokan gebouw. Hierin bevinden zich verschillende aardewerk voorwerpen, beeldhouwkunst en antiek die een tijdsperiode uit de geschiedenis vertegenwoordigen. Het Heiseikan gebouw is een laatste toevoeging aan het Tokyo National Museum. Hier zijn vooral tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen en een aantal Japanse archeologische voorwerpen die van grote waarde zijn geweest om delen van de geschiedenis vorm te geven. Het kleinere Hyokeikan gebouw is vertegenwoordigd met Schone Kunsten.

Tokyo National Museum

Meiji Jingū

Eén van de meest populaire bezienswaardigheden van Tokyo is de Meiji Jingjū, die ook wel bekend staat als Meiji Shrine. Dit keizerlijke heiligdom is een verwijzing naar keizer Meiji. Deze keizer werd en wordt aanbeden, omdat hij Japan met het westen verbond en daarmee een grote rol kreeg toebedeeld in het Japanse nationalisme. Ter ere van deze keizer werd omstreeks 1920 de Shinto tempel Meiji Jingū in de wijk Harajuku gebouwd. Het stoffelijk overschot van deze keizer en diens echtgenote zijn hier begraven. Bij de tempel is een schatkamer museum gevestigd, kun je wandelen door de Meiji Jingū tuinen of bezoek je het Nagadono Juyosho om er een amulet te kopen die boze geesten afweert en geluk brengt. Veel Japanner brengen een bezoek aan de Meiji Jingū om er te bidden en offers te brengen.

Meiji Jingū

Tokyo Sea Life Park

Aan de kade van Kasai Seaside park staat een opmerkelijk glazen gebouw. Hierin is het Tokyo Sea Life Park gevestigd. Je kunt hier meer dan zeshonderd verschillende diersoorten bewonderen die in en rondom de zee wonen. Met name de soorten die voorkomen in de Stille Oceaan, de Indische Oceaan, Antarctica en de Atlantische Oceaan. Onder de glazen koepel kun je genieten van de rariteiten die de pinguïns er dagelijks uitvoeren, de zeevogels, haaien en hele grote aquariums die gevuld zijn met het kleurrijke onderwater leven. Tijdens de voedertijd van de pinguïns en de tonijn vertellen de verzorgers allerlei details over deze dieren.

Takeshita Street

Eén van de meest populaire winkelgebieden in Tokyo bevindt zich in de wijk Shibuya. Ten oosten van het Yoyogipark met daarin de Meiji Shrine, ligt namelijk de winkelstraat Takeshita Street. Vooral jongeren weten deze straat goed te vinden, aangezien alles wat op het moment populair is, hier te koop wordt aangeboden. Vooral op zondag is de Takeshita Dori en alle zijstraten daarvan behoorlijk druk bezocht. Andere geliefde plaatsen in dit gebied zijn Tokyu Plaza Omotesando Harajuku, Omotesando en het daarbij gelegen winkelcentrum Omotesando Hills. In het Yoyogi Park kun je vervolgens de drukte een beetje ontlopen en genieten van al het groen en misschien zelfs de Japanse Kersenbloesem.

Takeshita Street

Tokyo Station

Voor de één een nachtmerrie en voor de ander een uitdaging: het treinstation Tokyo Station. Aan de buitenkant ziet Tokyo Station Marunouchi Building eruit als een apart stratenblok in een straat, zo groot. En dat is ook nodig, aangezien hier ruim een half miljoen mensen per dag gebruik maken van dit station. Binnen wordt dit nogmaals bevestigd. Het gebouw, wat uit meerdere levels bestaat, heeft een hoofdstraat met daaraan straten om te winkelen, andere stations en restaurants. De gevel laat zien dat het prachtige ontwerp in 1914 in renaissance stijl is uitgevoerd. Het drukste treinstation van Tokyo is overigens het minder mooie Station Shinjuku wat gelegen is in de wijk Shinjuku. Hier passeren dagelijks twee miljoenen bezoekers.

Odaiba

Sinds de Expo van 1985 heeft het kunstmatige eiland Odaiba een vogelvlucht in populariteit genomen. Tegenwoordig staat dit eiland van Tokyo synoniem voor entertainment. Bezoekers van Odaiba kunnen hier genieten van bezienswaardigheden als de Rainbow Bridge, het recreatiepark Akatsuki Terminal Park, Odaiba Kaihinkoen Park, winkelcentrum Aqua City, Tokyo Big Sight Exhibition Center, Venus Fort winkelcentrum, Odaiba Statue of Liberty, Odaiba Seaside Park, het Maritiem Museum, Legoland Discovery Center en het futuristische gebouw van FUJI TV Headquaters.

Odaiba

Uitzicht vanaf Tokyo Metropolitan Government

Eén van de mooiste attracties van de stad is nog eens gratis ook. Vanaf het observatiedek in het Tokyo Metropolitan Government gebouw in de wijk Shinjuku, heb je namelijk een waanzinnig mooi uitzicht over de stad. Dit openbare gebouw geeft iedereen de kans om Tokyo vanaf grote hoogte te bewonderen. Het observatiedek bevindt zich op zo’n tweehonderd meter op de vijf-en-veertigste verdieping. ’s Avonds kun je er ook heerlijk dineren of genieten van een drankje aan de bar. Tokyo Metropolitan Government werd rond 1990 gebouwd naar een ontwerp van de Japanse Pritzker Prize winnende architect Kenzo Tange.

Hachiko standbeeld

Het uitermate zielige verhaal van hond Hachiko heeft er toe geleid dat er een standbeeld van hem werd opgericht in Tokyo. Chūken Hachikō was de huishond van Hidesaburo Ueno, een Japanse landbouwkundige. Hij kocht de hond in 1924, die hem vervolgens tot een-en-twintig mei 1925 vergezelde naar het Shibuya Station, waar hij de trein naar zijn werk nam. Die dag in mei kreeg Ueno een hartaanval op zijn werk en overleed niet veel later. Hachiko heeft vanaf die dag negen jaar lang zijn baasje tevergeefs opgewacht bij het treinstation. Op acht maart 1935 overleed hij op zijn favoriete plekje bij het station. Hachiko werd geprepareerd en opgezet en staat sindsdien opgesteld in het National Museum of Nature and Science. Ter ere van zijn opgemerkte doorzettingsvermogen, moed en loyaliteit werd er een bronzen beeld aan de ingang van het Shibuya Station geplaatst. Het staat tegenwoordig symbool voor eeuwige trouw. Naar aanleiding van dit verhaal is er zelfs een film over Hachiko gemaakt “A Dog’s Tale”.

Hachiko standbeeld